Vlaamse artieste Marcy Cortega is gemaakt met artificiële intelligentie, “maar binnenkort staat ze live op het podium” (2024)

Vlaamse artieste Marcy Cortega is gemaakt met artificiële intelligentie, “maar binnenkort staat ze live op het podium” (1)

Marcy Cortega, een virtuele Vlaamse popartiest.

Ligt de toekomst van de popmuziek in het AI-sterrendom? Da’s alvast waar de maker van Marcy Cortega op hoopt. Marcy is een 22-jarige Vlaamse popzangeres met Spaanse roots. Virtueel weliswaar, want de zangeres met het blauw-roze haar en haar feilloze uiterlijk bestaat enkel online. “Maar haar droom is om zoveel mogelijk connectie te maken met de echte wereld”, zegt bedenker Pieter Marnef (40).

Marcy Cortega, in theorie een 22-jarige Vlaams-Spaanse zangeres, maar in realiteit is ze nog geen dag oud. Want vandaag ging de AI-gegenereerde artieste voor het eerst online.

Vijftien uur geleden stuurde ze haar eerste Instagrampost de wereld in: een AI-gegenereerd beeld van zichzelf. Niet veel later volgde een filmpje van de zangeres. Daarin spreekt ze haar 222 volgers toe in het Engels: “Hi guys, ik heb net mijn eerste album ‘Rise Up and Shine’ gereleased. Het gaat over een nieuw begin, jezelf omarmen en girl power. Volg alsjeblieft mijn pagina en blijf op de hoogte.”

Haar geboortedag is ook meteen haar muzikaal debuut. Op streamingplatformen dropte Marcy vandaag niet één single, maar meteen een album van zes nummers: Van ‘Highway blues’ tot ‘Girls on the go’.

Marcy is het geesteskind van Pieter Marnef (40), al jarenlang actief in de televisiewereld, onder meer bij “#LikeMe”. Net als haar voorkomen, maakte Marnef ook een groot deel van Marcy’s muziek met artificiële intelligentie. “Al worden er ook menselijke bijdragen geleverd”, zegt hij in Spits op Radio2.

“Zo is de stem van Marcy getraind door de stem van mijn vrouw, die goed kan zingen. Mijn vrouw is plastisch chirurge, en heeft er ook mee over gewaakt dat Marcy er realistisch uitziet. Toen ik Marcy voor het eerst had geschetst en liet renderen door AI, zei mijn vrouw ‘nee, dat is te perfect’. Op haar advies heb ik Marcy’s kaaklijn wat aangepast, en het resultaat is wat je nu ziet.”

Beluister: de single 'Rise Up and Shine' van Marcy Cortega.

Live op het podium

Marnef is overtuigd van het aanstormende succes van zijn felgekleurde creatie. “Deze zomer zal Marcy voor het eerst live optreden. Haar droom is om zoveel mogelijk connectie te maken met de echte wereld waarin wij wonen.”

Hoe een fictief virtueel personage op een podium kan staan? “Dat willen we doen via hologramprojectie. Op zich niks nieuws, ook ABBA tourt bijvoorbeeld al de hele wereld rond op die manier.” Maar een meet & greet zit er voorlopig dus nog niet in. "Al zijn de opties eindeloos" volgens Marnef.

"Zes jaar geleden nog sciencefiction"

Naast een sprankelend uiterlijk, heeft Marcy ook een sprankelende persoonlijkheid. "Marcy is gemaakt met een volledige profielbeschrijving. Ze is namelijk gebaseerd op een script dat ik zes jaar geleden heb geschreven voor een nieuwe fictiereeks. Daarin werd het hoofdpersonage Emily jaloers op haar eigen virtuele alter ego, genaamd Marcy."

"De serie is er dus nooit gekomen.Het idee van een AI-alter ego was zes jaar geleden nog té onrealistisch, bijna sciencefiction. Maar kijk nu: vandaag is Marcy geboren, helemaal met behulp van AI."

Beluister: het volledige interview met Pieter Marnef, de bedenker van Marcy in Radio2 Spits.

Vlaamse artieste Marcy Cortega is gemaakt met artificiële intelligentie, “maar binnenkort staat ze live op het podium” (2)

Allereerste AI-popartieste Marcy Cortega brengt eerste single uit: "Binnenkort ook virtuele liveoptredens"

Meest gelezen

  1. Europese verkiezingen Akkoord over Europese topjobs: Ursula von der Leyen, Antonio Costa en Kaja Kallas krijgen hoogste posities in handen Update 16:30
  2. EK voetbal Doorweekt na enkele minuten spelen: wat is er aan de hand met de EK-truitjesvan de Rode Duivels? ma 24 jun 19:09
  3. Justitie Chirurg uit Leuven vrijgesproken voor "vergissing" bij rectaal onderzoek: "Ik ben afgegleden" 10:58
  4. Antwerpen (Stad) Rapport Vlaamse overheid vernietigend voor cyberveiligheid stad Antwerpen vóór grote hack in 2022: "Onvoldoende maatr... 16:35
  5. Justitie Aartsbisschoppen moeten schadevergoeding betalen aan vrouw die geen diakenopleiding mag volgen 15:33
  6. Mobiliteit Opgelet voor wie door Lyon naar het zuiden rijdt deze zomer: vanaf dit jaar heb je een milieuvignet nodig za 22 jun 09:31
  7. EK voetbal Nederlandse supporters in Berlijn zijn helemaal klaar voor EK-match tegen Oostenrijk: "Ze zijn niet opgewassen tegen ... 16:00
  8. Israëlisch-Palestijns conflict Dreigt regering-Netanyahu te vallen? Hooggerechtshof beveelt dat ultra-orthodoxe joden dienstplicht vervullen 12:58
  9. Mobiliteit E34 tussen Beveren en Sint-Gillis-Waas na 7 uur weer open na ongeval met vrachtwagens en auto Update 17:52
Vlaamse artieste Marcy Cortega is gemaakt met artificiële intelligentie, “maar binnenkort staat ze live op het podium” (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6467

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.