13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (2024)

Preikestolen, ook wel bekend als Pulpit Rock of Preekstoel, is misschien wel het meest iconische uitzichtpunt van Noorwegen. Deze dramatische kliff steekt 604 meter kaarsrecht omhoog boven het prachtige Lysefjord. Boven op de kliff vind je een groot plateau van zo’n 25 x 25 meter. Deze indrukwekkende rotsformatie is gevormd door een combinatie van geologische processen gedurende miljoenen jaren. De wandeling naar Preikestolen is niet moeilijk en je staat al na 1,5 tot 2 uur te genieten van het uitzicht. Precies om deze reden kan het ook behoorlijk druk zijn bij Preikestolen en dat kan je ervaring een stukje minder fijn maken. Hier delen we tips voor hoe je de drukte kan vermijden en waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je Preikestolen wilt bezoeken.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (1)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (2)

Aantal kilometer: 8 km in totaal
Aantal uur: 3 tot 4 uur wandelen
Hoogteverschil: 500 m
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot gemiddeld

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (3)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (4)

De wandeling naar Preikestolen is technisch gezien niet moeilijk, maar heeft wel veel hoogtemeters waardoor het wat van je uithoudingsvermogen vraagt. Voor iedereen met een goede basisconditie is het prima te doen. Het wandelpad staat duidelijk aangegeven en je hebt geen gids nodig om deze trail te lopen.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (5)

De wandeling naar Preikestolen begint met een vrij steil pad omhoog. Het pad is aangelegd met grote stenen die als traptreden dienen. Het eerste deel wandel je door een bos en later loop je langs open stukken moeraslandschap. De paden zijn hier op sommige delen vlak en er zijn vlonders en bruggetjes aangelegd zodat je geen natte voeten krijgt. Na een tijdje wandelen kom je bergmeren tegen en verandert de omgeving meer en meer in een rotslandschap. Het is nu niet meer zo steil omhoog klimmen, maar nog steeds maak je hoogtemeters. Gelukkig kan je hier en daar al genieten van een mooi uitzicht over de omgeving. Pas de laatste minuten van de wandeling heb je uitzicht op het Lysefjord. Hier ligt het brede wandelpad langs een enorme afgrond dus als je hoogtevrees hebt dan is het slim om zo veel mogelijk rechts aan te houden. Na enkele minuten lopen heb je het beroemde uitzicht bij Preikestolen bereikt.

Tip: Trek laagjes kleding aan want je krijgt het snel warm tijdens de wandeling maar bij Preikestolen kan het fris zijn door wind en regen.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (8)

Vanaf het plateau kijk je zo honderden meters de afgrond in. Zeshonderd meter om precies te zijn. Super indrukwekkend, maar ook best spannend aangezien er geen hekken zijn. Wil je over het randje helemaal de afgrond inkijken? Ga dan plat op je buik liggen en steek je hoofd over de rand. Voor mensen met hoogtevrees is dit alsnog een hele uitdaging.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (9)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (10)

De meeste mensen lopen alleen naar het plateau en lopen daarna weer terug. Als je wat verder omhoog loopt, zijn er verschillende uitzichtpunten waar je een fantastisch uitzicht hebt op Preikestolen en het fjord. Omdat je hier het plateau van wat hogeraf bekijkt, is het uitzicht nog mooier. Er zijn verschillende paden en uitzichtpunten die in de app Maps.me staan aangegeven als Hill Trail. Dit pad is niet aangelegd en het kan een beetje zoeken zijn naar de juiste route. Ook zul je hier en daar iets meer moeten klimmen en klauteren maar de uitzichten zijn het helemaal waard. Onderstaande foto hebben we daar geschoten in de vroege ochtend voordat de mensenmassa kwam.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (11)

Preikestolen behoort tot een van de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen en wordt in de zomermaanden dagelijks door zo’n 3000 tot 5000 mensen bezocht. Het wandelpad is vrij smal en daardoor loop je al snel in een treintje naar boven en naar beneden. Niet erg fijn want zo kan je niet je eigen tempo aanhouden. Wij kozen ervoor om de wandeling vroeg in de ochtend te maken. In juni parkeerden we om 5:30 onze auto op de parkeerplaats en er waren op dat moment slechts twee andere auto’s. We liepen in 1,5 uur naar boven en moesten het fantastische uitzicht met maar een handjevol anderen delen. Dat was het vroege opstaan dubbel en dwars waard! In ons geval was er helaas geen zonsopkomst maar deze moet helemaal fantastisch zijn hier.

Toen wij weer terug naar beneden liepen, rond 8:00, was het een heel stuk drukker op het wandelpad. Rond 8:30 komen de tourbussen aan en lopen ook grote groepen naar boven waardoor er soms een opstopping kan ontstaan. Vroeg aan de wandeling beginnen gaat je algehele ervaring zeker een heel stuk prettiger maken. Je ziet het verschil op de foto’s hieronder. De linker foto is om 6:00 gemaakt en de rechter foto is om 8:30 gemaakt. Wil je niet zo vroeg opstaan? Dan kan je er ook voor kiezen om juist laat in de middag of in de avond de wandeling te maken.

Gemiddeld doen mensen zo’n twee uur over de wandeling naar Preikestolen. Reken daarbij ook nog op ongeveer 1,5 uur voor de terugweg en je komt in totaal op zo’n 3,5 uur uit. Heb je een goede conditie en maak je de wandeling op een tijdstip dat het niet druk is? Dan zal je er waarschijnlijk 1,5 uur over doen omhoog en 1 uur omlaag.

Met de auto: De makkelijkste manier is om met eigen vervoer naar het startpunt van Preikestolen te rijden. Er zijn twee verschillende parkeerplaatsen waar je je auto of camper kunt parkeren. Meer informatie over het parkeren lees je bij het volgende kopje.

Met de bus: Heb je geen eigen vervoer? Dan kan je ook met de bus naar het startpunt van Preikestolen gaan. Vanuit Stavanger vertrekken dagelijks meerdere bussen. Bekijkde actuele vertrektijden.

Met een tour: Wil je Preikestolen graag met zonsopkomst bezoeken maar heb je geen eigen vervoer? Dan is de Preikestolen zonsopkomst tour iets voor jou. Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Stavanger en begint in alle vroegte, samen met een gids, aan de wandeling naar boven. Eenmaal aangekomen bij Preikestolen kan je in alle rust genieten van het uitzicht. Als beloning krijg je na afloop een heerlijk en welverdiend ontbijt.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (14)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (15)

Er zijn twee parkeerplaatsen bij Preikestolen: Preikestolen Parking – P1 en Moslimyrå Parking – P2. P1 ligt direct aan het startpunt en P2 ligt een kilometer van het startpunt vandaan. Parkeer je hier je auto dan zal je dus een extra kilometer (omhoog) moeten lopen naar het beginpunt van de wandeling naar Preikestolen.

In het hoogseizoen komt het vaak voor dat P1 vol is en moet je op P2 je auto parkeren. Het is niet toegestaan om in de 4 kilometer rondom deze parkeerplaatsen langs de weg te parkeren.

Tip: Kampeer je bij een camping in de buurt van de Preikestolen? Dan kan je ook gebruikmaken van een shuttle. Informeer bij de receptie van je camping voor meer informatie.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (16)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (17)

  • Waterdicht windjack
  • Regenbroek
  • Rugzak
  • Minimaal 1 liter water
  • Snacks
  • Wandelschoenen
  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Optioneel: trekking poles

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (18)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (19)

Reis je met een camper, caravan of tent door Noorwegen? Op slechts 5 minuten rijden vanaf het startpunt van Preikestolen vind je Preikestolen Camping. Dit is een prima camping met goede sanitaire voorzieningen.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (20)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (21)

De gezellige stad Stavanger ligt op zo’n 40 minuten rijden van het startpunt van de wandeling naar Preikestolen en is daarmee de ideale uitvalsbasis. Stavanger heeft een prachtig oud centrum. Je vindt er veel accommodaties en het barst er van de goede restaurants. Stavanger wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Noorwegen genoemd!

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (22)

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (23)

Bijzonder overnachten doe je bij RoaldsPiren, net buiten Stavanger. Hier verblijf je in een knus houten boothuis direct aan het water. Na een dagje Stavanger geniet je hier op de steiger van de zonsondergang. Verblijf je liever in een modern appartement dan is Bjørvika Apartments de perfecte keuze in Stavanger. Je kunt kiezen uit verschillende appartementen die mooi zijn gestyled en je kunt makkelijk parkeren in de parkeergarage om de hoek. Heb je net een wat groter budget dan kun je ook bij Home Again Apartments midden in het centrum verblijven. Hier kom je niets te kort want de appartementen hebben een balkon, tv met streamingdiensten, een goed uitgeruste keuken en ook hier vind je weer een parkeergarage om de hoek.

Tip: Wil je liever dichterbij het startpunt van de wandeling naar Preikestolen verblijven? Dan is Preikestolen Hotel & BaseCamp perfect want deze accommodatie ligt slechts 150 meter van het startpunt vandaan.

13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (24)RoaldsPiren
13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (25)Bjørvika Apartments
13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (26)Home Again Apartments
13 Tips voor de wandeling naar Preikestolen in Noorwegen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5594

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.